ΠΡΟΛΗΨΗ
Οι κλασσικοί παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.
Με τον όρο πρόληψη εννοούμε την μείωση της πιθανότητας εμφάνισης των επιπλοκών της αθηροσκλήρυνσης μέσω τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου.
Πρόληψη σημαίνει ότι ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αναγνωρίζουμε την ύπαρξη ή όχι επιπλέον παραγόντων κινδύνου μέσω του περιοδικού ιατρικού ελέγχου.
Συγκεκριμένα: Πλήρης αποχή από την χρήση προϊόντων καπνού, ακόμα και μέσω παθητικού καπνίσματος. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται 3-6 φορές πιο συχνά σε καπνιστές από ότι σε μη καπνιστές, ενώ το κάπνισμα ακόμα και 1-4 τσιγάρων ημερησίως σχεδόν τριπλασιάζει την πιθανότητα θανάτου από στεφανιαία νόσο!
Σχεδόν καθημερινή άσκηση, αερόβια ή συνδυασμός αερόβιας - αναερόβιας (resistance training),τουλάχιστον 2,5 - 5 ώρες εβδομαδιαίως μέτριας έντασης. Η ευεργετική επίδραση της άσκησης στην μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων σχετίζεται κυρίως με την διάρκεια αυτής και όχι τόσο με την έντασή της. Υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ακραία επίπεδα προπόνησης σε χρόνια βάση προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο μυοκάρδιο.
Διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους (BMI=20-25kg/m2)
Υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών που αποδεδειγμένα έχουν δείξει μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων:
• Κορεσμένα λίπη <10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.
• Trans λιπαρά <1%.
• <5% γρ. αλάτι.
• 30-45 γρ. φυτικές ίνες από προϊόντα ολικής άλεσης.
• 200 γρ. φρούτα.
• 200 γρ. λαχανικά.
• Ψάρι τουλάχιστον 2 φορές εβδομαδιαίως.
• Ως 2 ποτήρια αλκοόλ (άντρες), ως 1 ποτήρι (γυναίκες).
Ικανοποιητική ρύθμιση συνυπάρχοντος σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος αυξάνει 2-3 φορές την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η αρτηριακή πίεση πρέπει ιδανικά να είναι κάτω από 140/90mmHg, ενώ η LDL-χοληστερόλη (“κακή”) κάτω από 115mg/dl, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.
H συνύπαρξη πολλών παραγόντων δεν δρα απλώς αθροιστικά, αλλά εκθετικά.
Ο ρόλος της πρόληψης είναι αναμφισβήτητος. Άνω του 50% της μείωσης της θνητότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα επιτυγχάνεται με την τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου και περίπου 40% με την εξέλιξη των διαφόρων μορφών θεραπείας.
Η πρόληψη μας αφορά όλους και πρέπει να ξεκινά το νωρίτερα δυνατό και να συνεχίζεται δια βίου.